dimecres, 30 de novembre del 2016

PREMI CERVANTES 2016

L’escriptor Eduardo Mendoza, Premi Cervantes 2016

L'escriptor Eduardo Mendoza ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2016, reconeixement que atorga cada any el Ministeri d' Educació, Cultura i Esport.


L’escriptor Eduardo Mendoza (Barcelona, 1948) s’ha fet amb el Premi Cervantes 2016, dotat amb 125.000 euros. Considerat com el Nobel de la literatura en castellà, el guardó es va crear el 1975 i reconeix la trajectòria d’un escriptor que en el conjunt de la seva obra ha contribuït a enriquir el llegat literari hispà. El jurat del premi ha destacat que amb la publicació de ‘La verdad sobre el caso Savolta’, la seva primera novel·la, va inaugurar una nova etapa a la narrativa espanyola. Així, asseguren que la novel·la va retornar al lector ‘el plaer pel relat i l’interès per la història, que ha mantingut al llarg de la seva brillant carrera’, hereu de l’estela de la ‘millor tradició cervantina’.
Segons el jurat, Eduardo Mendoza posseeix una llengua literària plena de ‘subtileses i ironies’, una circumstància que el gran públic i la crítica ‘sempre li han sabut reconèixer’. A més, també han constatat la seva ‘extraordinària projecció internacional’.
En paral·lel, el jurat ha constatat que és un escriptor nascut a Barcelona i que escriu en castellà i un ‘digníssim guanyador’, a l”alçada’ de la llista de guardonats, que ‘només llegir-la impressiona’.
Al llarg dels anys, ha publicat més d’una vintena de llibres, entre els quals destaca ‘El misterio de la cripta embrujada’ (1979); ‘El laberinto de las aceitunas’ (1982);’ La ciudad de los prodigios’ (1986), Premio Ciudad de Barcelona; ‘La isla inaudita’ (1989); ‘Sin noticias de Gurb’ (1991); ‘El año del diluvio’ (1992); ‘Una comedia ligera’ (1996), per la qual va obtenir a París el 1998 el Premi al Millor Llibre Estranger referit al conjunt de la seva obra; ‘La aventura del tocador de señoras’ (2001), Premi al Llibre de l’Any del Gremi de Llibreters de Madrid; ‘Mauricio o las elecciones primarias’ (2006), Premi de Novel·la de la Fundació José Manuel Lara; ‘El asombroso viaje de Pomponio Flato’ (2008), Premi Terenci Moix i Pluma de Plata de la Fira del Llibre de Bilbao; el llibre de relats ‘Tres vidas de santos’ (2009); i ‘Riña de gatos: Madrid 1936’, guanyadora del Premi Planeta el 2010. La seva darrera novel·la va ser ‘El modelo de la modelo extraviada’ el 2015. Va rebre el 2013 va rebre el Premi Nacional de Literatura que atorga la Generalitat.
Algunes de les seves obres s’han portat al cinema, com ‘La verdad sobre el caso Savolta’, ‘El misterio de la cripta embrujada’ i ‘La ciudad de los prodigios’. El 1990 va estrenar una obra de teatre escrita en vers lliure i en català titulada ‘Restauració’.
Ha traduït a Edward Morgan Forster, William Shakespeare i Lord Byron.

El 23 d’abril del 2016, dia que es commemora la mort de Cervantes, l’escriptor rebrà aquest guardó durant una cerimònia que, com és habitual, tindrà lloc a la Universitat d’Alcalá de Henares. 
En aquesta edició, el jurat ha estat format pels dos últims guardonats, Juan Goytisolo i Fernando del Paso, així com de membres proposats per la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), l’Acadèmia Salvadorenca de la Llengua Espanyola, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), la Unió d’Universitats de l’Amèrica Llatina, l’Instituto Cervantes, el ministre d’Educació, Cultura i Esport, de l’Associació Internacional d’Hispanistes i de les federacions d’Associació de Periodistes d’Espanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Fes el teu comentari....